Fizet a casco és kötelező biztosítás, ha nincs téli gumi?

Vajon kötelező az évszaknak megfelelő abroncs használata Magyarországon? Fizet a casco és kötelező biztosítás a fagyos hónapban történt káreseményt követően akkor is, ha nincs téli gumi az autón? Számtalan félreértés és urbánus legenda kering a kérdéseket illetően. Cikkünkben bemutatjuk az autósokkal szemben támasztott valós jogszabályi és biztosítói elvárásokat! 

Kötelező téligumi Magyarországon?

A környező ország többségében kötelező a téli abroncs használata azokban a hónapokban, amikor az időjárás indokolttá teszi. De vajon kötelező téligumi Magyarországon? A válasz: nem! Hazánkban nincs olyan törvényi előírás, amely kötelezővé teszi a téli gumi használatát, azonban, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik rendeletében pontosan definiálják, mit jelent a téli abroncs:

„(17a) E rendelet alkalmazásában téli gumiabroncs az olyan gumiabroncs, amelynek
a) a gyártása során az anyagkeveréket, a futófelület mintázatát, a szerkezetét a téli időjárási körülményekhez és útviszonyokhoz választották meg annak érdekében, hogy alacsony hőmérséklet melletti rendeltetésszerű használata során fokozott kapaszkodóképességgel rendelkezzen,
b) a gyártója téli abroncsként jelölte meg az oldalfalán a következő jelölések valamelyikével: „M+S”, „M&S”, „M.S”, „MS”,
„Winter”, „Winter Use” felirat, „Hópihe” ábra, „Háromágú hegycsúcs” ábra, és
c) a mintázat magassága (bordázat mélysége) meghaladja a 4 mm-t.”

Casco és kötelező biztosítás: mi pontosan a különbség?

Mielőtt a címben szereplő kérdést megválaszolnánk, fontos tisztázni a casco és kötelező biztosítás közötti különbséget. Röviden bemutatjuk a két eltérő biztosítást.

  • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB): A KGFB a törvény erejénél fogva kötelező a gépjármű üzembentartója számára. Tehát ezt a biztosítást minden esetben szükséges megkötni. 
  • Casco: Ezzel szemben a casco megkötése nem kötelező az autó üzembentartójának vagy tulajdonosának. Azonban hasznos lehet a gépjárművet védő vagyonbiztosítás. Amennyiben a szerződésben káresemény bekövetkezett, a biztosító részben vagy egészben megtéríti a felmerülő költségeket.

Összefoglalva, a legfontosabb különbség, hogy a KGFB kötelező, míg a casco opcionális biztosítás. Mindkettő célja, hogy valamilyen mértékben fedezze az autóval okozott és autóban keletkezett károk költségeit.

Évszaknak megfelelő abroncs hiányában is fizet a casco és kötelező biztosítás?

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

A KGFB olyan esetekben is köteles fizetni, amikor az autós télen nyári gumit használ. Fontos kitétel, hogy a biztosító nem fizet a törvényi előírásnál kisebb gumi profilmélység esetén. Amennyiben bizonyítható, hogy az autó azért okozott balesetet, mert az előírásoktól eltérő műszaki állapotban vett részt a forgalomban, a biztosító nem köteles a kártérítést megfizetni.

Ettől függetlenül javasoljuk az évszaknak megfelelő abroncs használatát! Nem csupán a nagyobb biztonság miatt, de anyagi megfontolásból is. A KGFB költsége sok esetben magasabb, amennyiben télen nyári gumival közlekedik. A szerződéskötéskor sok biztosító cég rákérdez a gumi használati szokásokra. Amennyiben a fagyos időszakban nyári gumival közlekedik, a biztosítási díj szignifikánsan magasabb lehet.

Casco

Casco esetén minden esetben az adott szerződési feltételek szabják meg a biztosítási kondíciókat. Számos biztosító cég előírja a téli abroncs használatát az év egy adott időszakában. Amennyiben a szerződési feltételeket megszegve nyári abronccsal közlekedik a megjelölt időszakban és így balesetet okoz vagy szenved, a biztosító cég nem köteles fizetni.

évszaknak megfelelő abroncs

Így teheti biztonságosabbá a téli autós közlekedést

A hóval és jéggel fedett utakon fokozott figyelemmel érdemes közlekedni a balesetek elkerüléséhez. A megfontolt vezetés mellett az évszaknak megfelelő abroncs használata tovább fokozhatja a közlekedés biztonságát. De vajon honnan tudható, hogy mikor érdemes gumi szettet váltani?

A 7°C fokos szabály segít eldönteni, mikor jött el a téli gumicsere ideje. Abban az időszakban, amikor a középhőmérséklet tartósan alacsonyabb mint 7 °C, erősen javasolt téli gumit használni. Magyarországon a késő őszi és téli hónapokban érdemes téli abroncsokra váltani.

Ezen felül, célszerű legalább 4 mm gumi profilmélységű téli abroncsokat választani. Habár a magyar jogszabályok nem írják elő ezt a mélységet, mégis jelentősen fokozható a közlekedés biztonsága ezáltal. Egy független teszt új abroncsokat és a törvényi előírásban szereplő 1,6 mm profilmélységű abroncsokat vetett össze. A döbbenetes eredmény szerint:

  • 120 km/h sebességről fékezve az új abroncsoknak maximum 60 méterre volt szükségük a teljes megálláshoz,
  • ezzel szemben a törvényi minimumban közölt 1,6 mm esetén a féktáv több mint 150 méter volt.

Téli gumi vásárlás online

Webshopunkban gyorsan és egyszerűen lelhet rá az igényeinek megfelelő téli abroncsra. A kereső modulban nem csupán műszaki tulajdonságok, hanem akár autó típus szerint is kereshet. A gumi vásárlás mellett időpontot foglalhat online az országos lefedettségű, digitális szerviz hálózatunk bármely állomására. Így a téli gumicsere várakozás nélkül, percek alatt elintézhető.

Hírlevél feliratkozás

A Vredestein Quatrac Pro+ verhetetlen tapadást biztosít a nedves utakon

A Vredestein új, nagy teljesítményű négy évszakos gumiabroncsa verhetetlen tapadást biztosít a nedve
2023.06.26 12:58

Lambda-szonda hiba, csere és működési elvek

A lambda-szonda vagy kevésbé ismert nevén oxigénszenzor a kipufogó rendszer elengedhetetlenül fontos
2023.06.21 14:36

Nyári szezon biztonságosan – Continental PremiumContact 7

A Continental legújabb PremiumContact 7 abroncsa már elérhető, épp időben a szezonváltáshoz. Ez a pr
2023.06.12 14:34

Új Versenyt hirdet a Vredestien a 1000 Miglia futamon

Új versenyt hirdettek meg a Vredestein prémium abroncsmárka és az ikonikus 1000 Miglia klasszikus au
2023.06.09 09:55

Miért nyikorog a fék? Lehetséges okok és megoldások!

A fékrendszer karbantartására kiemelten fontos figyelmet fordítani. A megfelelően működő fékek eleng
2023.06.06 14:27

Élmezőnyben a Falken csapata a Nürnburgringen

A Falken Motorsports csapata a top 10-ben végzett az ADAC TotalEnergies 24 órás versenyen, amely a h
2023.05.30 13:11